Zonnepanelen

Waarom zonnepanelen?

Wil je besparen op je energierekening? Wil je iets doen voor het milieu en klimaat? Dit kunnen redenen zijn om zonnepanelen aan te schaffen. De energietransitie zet steeds verder door en in een klimaat neutrale wereld passen zonnepanelen heel goed. De aanschaf van een zonne-installatie is een hele uitgave, om hier op te besparen is het het overwegen waard om de  zonnepanelen zelf te installeren. Wel moet je jezelf afvragen of je hier handig genoeg voor bent, en of dat je geen hoogtevrees hebt.

Voordelen zelf installeren

Het voordeel van zelf installeren van zonnepanelen is dat op de arbeidskosten van een erkende installateur kan worden bespaard. Een ander voordeel kan zijn dat je het gewoon leuk vindt om te doen. Wel zou ik een dag met mooi weer plannen voor het buiten werk 🙂

Nadelen zelf installeren

Het zelf installeren van zonnepanelen kan ook nadelen hebben. Zo kan het gebeuren dat een paneel beschadigd tijdens installeren of dat de omvormer defect raakt door foutieve aansluiting. Of erger nog, je kunt zelf letsel oplopen door een valpartij. Je bent hierbij zelf aansprakelijk voor de schade.

Je moet ook zelf een legplan maken anders is het maar de vraag of het rendement van je panelen optimaal is, als dit niet zo is  wordt de terugverdientijd waarschijnlijk langer.

Eventuele subsidie aanvragen moet je zelf regelen met de grote kans dat je daar niet voor in aanmerking komt als je de panelen zelf legt.

Na het plaatsen moet de installatie worden geregistreerd bij de netwerkbeheerder en moet er een verplichte elektriciteitskeuring aangevraagd worden, ook dit moet je zelf doen.

Maak een plan

Waar zouden de zonnepanelen geplaatst kunnen worden? Inspecteer het dak en kijk of het stevig genoeg is om het gewicht van de panelen te dragen. Kijk ook of de dakbedekking nog in goede staat is of dat het vervangen moet worden in de nabije toekomst, het zou toch jammer zijn om de panelen dan weer weg te moeten halen. 

Maak een berekening van het aantal panelen dat je nodig hebt, een vuistregel is 1000Kwh per bewoner. Dus bij 4 bewoners is dit 4x1000Kwh=4000Kwh. Als je panelen hebt van 350 Wp heb je dus 4000:350=11,42 panelen nodig, dit worden er dan 12.

Past dit aantal op het dak waar het meeste zonlicht komt (zuiden)? Je kunt dit bereken door het dak oppervlak te delen door 1,65m3, houd er rekening mee dat op een plat dak de panelen minimaal 75 cm van de rand en achter elkaar staan. Wat is de hoek van het dak? De ideale hoek van de panelen is 35 graden, een plat dak is wat dat betreft ideaal want je kunt de panelen precies goed plaatsen. Zijn er schaduwen van bomen en/of gebouwen?

Ook de aanleg van elektra moet worden bedacht, een zonnepaneel installatie moet achter een eigen eindgroep worden geplaatst en achter een aardlekschakelaar.  Misschien moet de groepenkast worden uitgebreid als er geen groep reserve meer is . Ook moet de metalen bevestigingsconstructie worden geaard. Waar wordt de omvormer geplaatst? Er moet een leiding worden aangelegd tussen de groepenkast en de omvormer met een werkschakelaar en een leiding tussen omvormer en panelen, hoe en waar ga ik door het dak? Dit zijn allemaal vragen die in het plan verwerkt moeten worden. Lijkt je dit allemaal geen probleem, dan kun je de installatie zelf aanleggen. Er zijn hiervoor ook complete pakketten in de handel.

solar panel