Storingen

Wat te doen bij een stroomstoring?

Is het een lokale storing?

Help! geen stroom meer, alles donker. Vervelend maar geen paniek. Wat is er aan de hand? Is alles uit in huis of een gedeelte. Brandt er licht bij de buren en is de straatverlichting nog aan? Als dit niet het geval is bent u in ieder geval niet de enige met dit probleem en is er hoogst waarschijnlijk geen probleem met uw installatie maar ligt het probleem bij het energiebedrijf of de netwerkbeheerder.

Uw kunt bellen voor informatie op 0800 – 9009  Nationaal storingsnummer gas en stroom of kijk op  https://www.gasenstroomstoringen.nl/

Mocht er geen probleem zijn met het elektriciteitsnetwerk dan moet het probleem in de eigen omgeving worden gezocht, en gevonden!

Wees voorbereid op spanningsuitval en zorg dat u kaarsen, zaklantaarns, en eventueel een gaskachel heeft om minder last te krijgen van de gevolgen. Laat de vriezer en koelkast zo lang mogelijk dicht. 

Wat is het voor een storing?

Een  elektrisch defect kan in een aantal groepen worden verdeeld:

  • Kortsluiting
  • Overbelasting
  • Onderbroken/slechte verbinding
  • Onweer/bliksem

Gelukkig komen storingen in een elektrische huisinstallatie niet heel vaak voor. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de deugdelijkheid en onderhoudsstatus van de installatie.

Kortsluiting

Bij een kortsluiting komen de fase en de nul en/of de aarde met elkaar in verbinding zonder dat er genoeg elektrische weerstand tussen zit. Dit kan veroorzaakt worden door een mechanisch beschadiging van een leiding (doorheen geboord of gezaagd) of door vocht. Bij een kortsluiting is de weerstand heel laag waardoor de stroom heel groot wordt. Hoe meer de stroomwaarde boven de waarde van de zekering oploopt, hoe sneller de zekering of automaat en/of de aardlekschakelaar zal uitschakelen.

Bij een sluiting tussen fase en nul schakelt de zekering (automaat) de stroom af. Bij een sluiting  tussen fase en aarde schakelt de aardlekschakelaar uit en soms de zekering automaat ook. Bij sluiting tussen nul en aarde kan de aardlekschakelaar uitschakelen, dit is afhankelijk of er wel een stroom loopt. Meestal is de aardlekschakelaar sneller uitgeschakeld dan de installatie automaat of smeltzekering. Dit komt omdat de aardlekschakelaar al uitschakelt bij 30mA en een  installatie automaat of smeltzekering pas bij 16A 

In de praktijk gebeurt het nogal eens dat apparaat met een verwarmingselement en water kortsluiting maakt omdat er water is geknoeid op het verwarmingselement. Het water gaat geleiden en veroorzaakt sluiting. Dit komt voor bij waterkokers, koffiezet apparaten etc. Ook de buitenlamp of wandcontactdoos kan de dader zijn omdat er regenwater in is gelopen.

Schakel de stroom niet zomaar weer in maar probeer te achterhalen wat de sluiting veroorzaakt. Bij een uitgeschakelde aardlekschakelaar moet eerst worden nagegaan in welke groep de sluiting zit (er zijn max.4 groepen achter de aardlekschakelaar) Een methode om dit te doen is eliminatie. Schakel alle groepen achter de aardlekschakelaar uit en zet de aardlekschakelaar weer in, hierna de groepen 1 voor 1. Nu je weet in welke groep het probleem zit moet je de defecte verbruiker zien te vinden. Dit kan snel door zoveel mogelijk verbruikers van deze groep uit te schakelen door de stekkers eruit te trekken en schakelaars uit te zetten. Probeer hierna weer in te schakelen. Blijft de zekering of aardlekschakelaar erin steek dan 1 voor 1 de stekkers weer terug, als de zekering of aardlekschakelaar eruit gaat heb je het defect gevonden. Als de zekering of aardlekschakelaar er toch uit gaat als de stekkers eruit zijn ligt het probleem niet in een van de apparaten. Zoals al geschreven kan regenwater ook een sluiting veroorzaken doordat er buiten lasdozen, wandcontactdozen of verlichtingsarmaturen zijn volgelopen, controleer dit ook. Soms kan het heel lastig zijn om de sluiting te vinden. Een beetje geluk helpt soms ook. Succes!

Overbelasting

Bij een overbelasting wordt er meer stroom afgenomen dan waar de installatie voor is ontworpen. Dit kan veroorzaakt worden omdat er teveel apparaten zijn aangesloten. Als de stroom oploopt tot een waarde die net iets meer is dan die van de zekering schakelt deze niet meteen uit. Dit kan soms uren duren afhankelijk van de mate van overbelasting. Gevolg is dat de leidingen opwarmen door de te hoge stromen, slechte verbindingen worden nog warmer en soms kan dit zelfs tot brand leiden. Als er sprake lijkt te zijn van overbelasting moeten er apparaten worden afgeschakeld om verdere schade te voorkomen. Eventueel moet de installatie worden aangepast aan deze belasting.
 

Onderbroken / slechte verbinding

Bij een onderbreking en/of slechte verbinding kan de stroomkring niet gemaakt worden en zal er iets niet of gebrekkig werken. Een onderbreking kan worden veroorzaakt door een mechanisch defect of een schakelaar. D.m.v. het volgen van de spanning door meten op verschillende punten kan een defect/onderbreking worden gevonden. Herstel hierna de verbindingen. Bij een slechte verbinding loopt bij een hoge stroom ook de temperatuur op, ook kan vonkvorming en dus brand ontstaan.
 

Bliksem

Soms komt het voor dat er een storing optreed als gevolg van onweer. Dit kan ernstig zijn als de bliksem inslaat in de buurt. Hierbij kan overspanning ontstaan waardoor elektrische apparaten beschadigd of defect kunnen raken. Dit is moeilijk te voorkomen. Ook het vergoeden van de schade door de verzekering kan lastig zijn omdat natuurrampen etc. vaak zijn uitgesloten van vergoeding. Een minder ernstig fenomeen is dat de aardlekschakelaar uitschakelt. Deze kan meestal weer gemakkelijk worden ingeschakeld.  

Mocht je er zelf toch niet uitkomen, neem dan contact op met een erkend installateur bij jouw in de buurt.

Dokumentatie

Wat altijd handig is bij een storingen en ook bij werkzaamheden is dat je weet welke verbruikers er zijn aangesloten op een groep. Om dit inzichtelijk te maken kun je eenvoudig een lijst aanleggen, de zgn. groepenverklaring. Dit kun je gemakkelijk doen door de groepen 1 voor 1 uit te schakelen en te noteren wat er uit is gegaan. Een groepenverklaring hoort in elke meterkast aanwezig te zijn maar in de praktijk is dit niet zo is mijn ervaring.