Elektra….doe het zelf!

Zelf installeren

Vervangen en moderniseren

Vrijwel in alle leefruimten in een moderne woning is de elektrische installatie weggewerkt in de wanden, vloeren en plafonds. In oude huizen is dit niet altijd het geval. Deze zijn gebouwd zonder een installatie of er is een (gedeeltelijke) opbouw installatie welke vaak met ijzeren buizen en lasdozen is gemaakt. Soms zijn deze voorzien van bedrading met een katoenen isolatie, dit is van voor 1940. De isolatie van deze bedrading voldoet lang niet meer aan de eisen door uitdroging en veroudering en moet zo snel mogelijk worden vervangen voor een moderne installatie gemaakt met pvc buis en vinyl draad (VD) of kabel. Ook vinyl draad met de oude kleuren (groen, rood, grijs/wit ,zwart) moet worden vervangen.

Regelmatig storingen en kans op brandgevaar kan een aanleiding zijn om de installatie te vervangen

set schroevendraaiers
Geisoleerde schroevendraaiers
geisoleerde tang
Geisoleerde tangen
draadkleuren
Draad kleuren voor en na 1970

Een nieuwe installatie

Een verouderde installatie kan een goede reden zijn om te vernieuwen maar ook het vervangen van een keuken of een badkamer kan aanpassing van de installatie noodzakelijk maken. Of wat dacht je van een aanbouw aan het huis of een nieuwe indeling met kamers maken op de zolder, allemaal plekken waar ook elektra nodig is. Je kunt natuurlijk een installateur inhuren om dit te laten doen maar dit is kostbaar. Als je zelf een handige klusser bent kun je ook zelf de installatie aanleggen met de juiste kennis en materialen.

Gereedschap

Als je aan elektrische installaties werkt is het aan te raden om met goed geïsoleerd gereedschap te werken. Dit is veiliger omdat de kans op een schok veel kleiner is als je het “verkeerde” draadje doorknipt. Meet bij sterkstroom nooit met een spanningszoeker schroevendraaier of de installatie spanningsloos is want dit is onbetrouwbaar als je zelf niet goed aarde maakt. Meet bij voorkeur met een duspol en test deze voor gebruik op werking. Vind hier geschikt gereedschap.  

Typen installaties

Omdat ook huisinstallaties verschillend zijn afhankelijk van de plaats waar deze zijn toegepast heb ik het volgende onderscheid gemaakt.

In de meeste leefruimten van huisinstallaties zijn de leidingen, schakelaars en wandcontactdozen ingebouwd in de muren, vloeren en plafonds. Vrijwel altijd zijn deze aangelegd volgens het centraaldoos principe. Hierbij wordt een ruime lasdoos (de centraaldoos) in het plafond geplaatst. Later kan hieronder een lamp worden opgehangen. De leidingen van elke wandcontactdoos en schakelaar worden naar de doos gelegd. Ook moet er een voedende leiding aan en moet er soms een leiding doorgaan naar de volgende centraaldoos. Een centraaldoos heeft minstens 8 invoertuiten.

Een opbouwinstallatie wordt gemaakt in ruimten zoals de schuur, garage, kelder, bijkeuken etc. Deze installaties worden meestal aangelegd volgens het normaaldoos principe. Hierbij is er een hoofdleiding welke wordt afgetakt met een lasdoos bij elk aansluitpunt en/of schakelaar.

Buiteninstallaties worden eigenlijk ook altijd gemaakt volgens het principe van het normaaldoos principe. Het verschil is dat er ander materiaal gebruikt wordt. De lasdozen en het schakelmateriaal moeten veel beter bestendig zijn tegen vocht en licht. Hier wordt meestal met spatwaterdicht schakelmateriaal ,kabeldozen en kabel gewerkt.

De groepenkast is de centrale stroomverdeler in een gebouw. Deze beveiligd de installatie maar ook de gebruikers hiervan.
 

Verantwoordelijkheid

In Nederland is iedere huiseigenaar verantwoordelijk voor zijn eigendom, dus ook voor de elektrische installatie. Bij een huurwoning is de eigenaar die vaak ook de verhuurder is verantwoordelijk. Dit kan een woningbouwcorporatie zijn of een particulier. Een eigenaar mag zelf elektrische werkzaamheden uit voeren of uit laten voeren aan de installatie. Een huurder mag dit maar heel beperkt. Bij schade aan onroerende goederen door gebrekkige installaties zal de verzekeraar heel kritisch zijn als de schade vergoed moet worden.

Besef dat werken aan elektrische installaties verantwoordelijkheid geeft ! Bij werken met elektriciteit geldt “Doe het goed of doe het niet!” Niemand wil een brand of elektrocutie veroorzaken.

Kennisquiz

Als je denkt dat je al wat meer te weten bent gekomen over elektriciteit en elektrische installaties kun je je kennis testen met deze kennisquiz.